De hond alleen thuis

De hond alleen thuis

 

“Wel, Lady, baasje moet gaan , hier zijn je speelgoedjes, water en brokjes. Flink meisje zijn. Hier nog een dikke knuffel en zoen. Flink meisje zijn hé “

Is Lady getroost ? NEE . Verstaat Lady iets van wat baasje vertelde? NEE

Is Lady verward? JA . Is Lady angstig?   JA. Daar mag je zeker van zijn.

Een van de moeilijkste punten voor mensen die een hond hebben en een full time job hebben , is het schuld gevoel dat de hond  “helemaal alleen” moet achter blijven.  Vooraleer ze het huis verlaten gaan  de meesten de  hond pamperen. Zacht praten , lieve woorden enz

Als de meesten huiswaarts keren in het schuldgevoel nog erger. “Hoe was de dag Lady?  Heb je baasje gemist? Sorry dat het baasje zolang is weg gebleven? Wil je iets eten? Gaan we wandelen? Je baasje houdt nog steeds van jou hoor. “

Is Lady getroost? NEE  Verstaat Lady iets van wat het baasje vertelde? NEE

Is Lady verward? JA . Is Lady angstig? ZEKER WETEN. Heeft Lady enig idee wat van haar verlangd wordt? Ik betwijfel het.

Lady zal op de dialogen  bij verlaten van het huis reageren , met ophalen van haar schouder en ergens gaan liggen , zich in een bolletje wikkelen en verder slapen, of kijken hoe de deur toe gaat en door het baasje aangewakkerde angst een uitweg zoeken van haar frustratie  bestaande uit , meubelen kauwen , plasjes en kakje doen, gordijnen of behang papier slopen of wild door de kamer lopen en blaffen.

Hoe komt het dat Lady nu zo angstig is?  Baasje vertelde toch hoe graag dat ze Lady  zag en hoeveel ze Lady zal missen . Baasje deed toch alles om Lady gerust te stellen.  Vanwaar die angst dan?

Honden houden van gewoontes en routine. Eens er een routine is, zijn honden gelukkig. Honden weten dan wat is wat , wat komt daarna en wat mogen we verwachten.

Weet Lady wat er gaat gebeuren ? (Baasje gaat weg  Ach) Weet Lady wat er na gaat gebeuren ( Baasje komt terug en wordt boos) Weet Lady wat van haar verwacht wordt als baasje weg is. (?????)

Hoe kunnen we dit nu vermijden.  Hoe verlaten we de woonst?

Gewoon doe de deur toe. Te simpel uitgelegd?  Leer de hond dat je dagelijks vertrekt en dat de hond moet leren om alleen te zijn.

Gebruik een bench of zet de hond in een kamer waar hij niets kan stuk maken. ,geef hem voldoende water en speelgoedjes eventueel enkele brokjes.

Vertel  op een normale toon, bv “Baasje gaat werken” en verlaat het huis.

Is de hond getroost ? NEE   Weet  de hond wat je verteld hebt? NEE

Is de hond verward? NEE     Is de hond angstig?  NEE

 

Wanneer we terugkomen, laat de hond even op de plaats blijven waar je hem of haar  hebt achter gelaten. Begroet de hond al, maar leg bv eerst je spullen weg en ga dan naar hem. Praat er tegen op een normale toon. Ga er vervolgens even naar  buiten voor plasje of kakje.

Mocht er toch zaken zijn afgebroken of geplast of gekakt , ruim je dit om zonder  boos te worden of stemverheffing naar de hond toe.

 

Moet de hond getroost worden? NEE  Weet de hond wat er verteld wordt? NEE

Is de hond verward? NEE    Is de hond angstig?  NEE

Weet  de hond wat er van verlangd wordt?  ZEKER WETEN

Is de hond gelukkig met de routine? ZEKER

 

Hoe leren we de hond nu aan om alleen te blijven? Start de routine voor het weggaan. Verlaat het huis en kom naar enkele minuten terug. Herhaal dit en voer de tijd dat je weg bent op.

Bij terugkomst gebruik ook steeds dezelfde routine.  Honden houden er echt van.