Opspringende hond

Opspringen van honden

Een veel  voorkomende vraag die ik krijg is:  Mijn Bobby springt op naar visite bij het binnenkomen en hoe kan ik dat afleren?

De vraag die we ons eerst moeten stellen is , waarom springt Bobby op? 

Bobby  springt  initieel op om ons te begroeten door onze  mondhoeken te willen likken.  Dit komt nog  vanuit de nest . Als pup hebben honden geleerd hun teef te likken aan de mondhoeken. Door te likken kregen ze aandacht en voorgekauwd voedsel.

Oplossing : Laat jullie visite op handen en knieën binnen komen en Bobby zal niet meer springen.

Tevens heeft Bobby  geleerd dat door opspringen, hij  aandacht krijgt  van ons.  Meestal negatieve aandacht  (negeren , knie zetten , enz) weliswaar maar aandacht. Honden hebben iets in zich. Negatieve aandacht is ook aandacht en dit beter dan niets. 

Hoe leren we dit aangenaam af.  Je zorgt ervoor  dat aan de voordeur  een kauwstokje  ligt , waar  hij een tijdje kan op knabbelen. De visite komt binnen met de kauwstok in de hand. Bobby zoals gewoonlijk komen aangelopen om te begroeten. De visite geeft op de hoogte van Bobby direct de kauwstok . Bobby neemt de kauwstok  en legt zich ergens neer  om te genieten en te knabbelen van de kauwstok.

Als de kauwstok op is komt Bobby waarschijnlijk de visite begroeten op een rustige manier.  Maar dan heb jij als baasje iets meer controle over Bobby .

Wat heeft Bobby nu geleerd ? Dat visite nog steeds leuk is. Geen negatieve aandacht meer alleen positieve aandacht . (kauwstok + begroeting visite).

Hoe gaat het met de visite. Ook goed, zonder opspringen van  Bobby ,  kan de visite  binnenkomen en eventueel daarna komt Bobby  de visite rustig  begroeten.

Voor het opspringen naar begroetende mensen  tijdens bv een wandeling  zijn er andere technieken die aangeleerd kunnen worden op  het hondencentrum.

Peter Weyn